Unique Homes

Unique Homes in Japan: Parking at a Polyhedron House

In Japan, drivers have to prove that they have access to off-street parking, so architects are often asked to incorporate a parking space into the design of private homes. Building lots also tend to be small and irregularly shaped, and height restriction codes can require walls to be built at sharp angles. The result is sometimes a stunning piece of architecture.

This is the case with the “Reflection of Mineral” house, a small residence located in Tokyo’s Shinjuku ward.

Mineral House Exterior

“Reflection of Mineral” house in Shinjuku ward Tokyo.

The building site was a small, irregularly shaped piece of land, about 45 square meters (about 484 square feet), located on the corner of two narrow streets which intersect at an acute angle.

The owners of the land came to the architects at Atelier Tekuto with three requests:

  • For their home to a highly stimulating piece of architecture
  • To achieve maximum liveable living space
  • To have a covered parking space for their car

Architects in Japan also have to work with strict height and slant restrictions when designing buildings. These regulations are meant to protect smaller buildings from being completely shadowed by taller neighboring buildings. This is why you see so many mid-sized buildings in urban areas that have sloping walls.

Parking at the "Reflection of Mineral" house in Shinjuku ward, Tokyo.

Parking at the “Reflection of Mineral” house in Shinjuku ward, Tokyo.

According to Atelier Tekuto, the zoning regulations required that the house had to comply to three different height restriction planes. “The complicated polyhedron volume was the result of maximizing the total buildable volume under these restriction plains [sic] intersecting at various angles.”

 

Interior of "Reflection of Mineral" house. Photo by Atelier Tekuto.

Interior of “Reflection of Mineral” house. Photo by Atelier Tekuto.

Kitchen in "Reflection of Mineral" house. Photo by Atelier Tekuto.

Kitchen in “Reflection of Mineral” house. Photo by Atelier Tekuto.

Toilet in "Reflection of Mineral" house. Photo by Atelier Tekuto.

Toilet in “Reflection of Mineral” house. Photo by Atelier Tekuto.

The end result resembles a piece of mineral jutting out of the ground, and the architect named it “Reflection of Mineral” house!

This house has received numerous architectural awards and the owners have a stunning house to live in, including a covered parking space as they had wanted.

Would you like to live in a house like this? Please leave a comment!

You may also be interested in: “Unique homes in Japan: Living “inside” a mountain in Kagawa Prefecture” and “Unique homes in Japan: Width of house is length of small car